KD Godba Blanški vinogradniki smo letos prejeli povabilo na gostovanje v Bosno.
Povabilu smo se odzvali in se v soboto 6. avgusta odpravili v kraj Bikodže, kjer so organizirali 6. mednarodni festival folklore, katerega so poimenovali “OTVORENA VRATA BIKODŽE 2016”.
Dirigent Martin Marko  in predsednik Roman Kragl sta odšla na okroglo mizo, kjer so se pogovorili o samem poteku festivala.
Organizator nam je dodelil, da smo nastopili kot tretji na tem festivalu, v pristnih slovenskih oblačilih. Za popestritev k našemu programu sta poskrbela dva plesna para v gorenjski narodni noši.
Obiskovalci in gledalci so bili z našim programom zelo zadovoljni. Plesalci so poskrbeli, da so vključili v ples tudi občinstvo.
Mednarodna komisija, ki je ocenjevala narodne noše na festivalu je zraven povabila Romana Kragla.
Ob koncu štiriurne prireditve pa je bila slavnostna podelitev priznanj in pohval, na kateri smo prejeli pohvalo za najboljši orkester in 2. mesto za najlepšo narodno nošo.
Naslednje jutro nas je vodič popeljal do Panonskega jezera. To je slano umetno jezero, ki se nahaja v samem centru Tuzle. Je zelo zanimiva točka za domačine in turiste, saj se lahko ob njem sprostijo in kopajo.
Sledilo je kosilo in povratek proti Sloveniji, v katero smo prispeli v poznih urah.
Za nami je bil lep in zanimiv vikend, spoznali smo navade in ljudi, ki živijo v Bikodžah.
Naše mednarodno gostovanje so omogočili:
Občina Sevnica, Krajevna skupnost Blanca, Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj, Aktiv kmečkih žena Blanca, Pavlič Zvonko, Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, Komunala Sevnica, Zavarovalnica Tilia Krško in Avtobusni prevozi MIRTTOURS.
Besedilo: Iva Jovanovič
Foto: Iva Jovanovič in Marko Kranjec
(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)